2015. augusztus 19., szerda

Lestyános húsgombócleves

Erdélyben, nagyon sok helyen ettem húsgombóclevest, azaz ciorba de perisoare-t. Mivel nagyon ízlett, így megpróbáltam leutánozni, a család ízlése szerint. Biztos, hogy nem autentikus, ahogy én készítem,de aki kóstolta, még mindenki dícsérte. Sőt, a receptjét is elkérték! :)






Hozzávalók:


3ek zsír vagy olívaolaj
1 nagyobb fej hagyma
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem
1 fél zellergumó (kisebb)
50 dkg darált sertés vagy csirkehús
4 ek.rizs
1-2 gerezd fokhagyma
1 tojás
2 babérlevél
3 szál lestyán
3 ek. tejföl
2 tojásárgája
só, bors 


Elkészítés:

  1.  A zsiradékon megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát. Amikor már szép aranybarna, rádobjuk a babérleveleket, majd az ízlés szerint darabolt sárgarépát, petrezselymet és zellert. Pár percig erősebb lángon, gyakran átkeverve jól megpirítjuk, végül felöntjük kb. 3 l vízzel. Beleteszünk két szál lestyánt, sózzuk, borsozzuk. Lefedjük.
  2. Közben elkészítjük a húsgombócokat: egy tálba jól összedolgozzuk a darálthúst, a rizst, az zúzott fokhagymát és a tojást. Sóval és frissen örölt borssal ízesítjük. Kisebb gombócokat formázunk. Fontos, hogy a kezünk mindig vizes legyen! Tálcára vagy alufóliára sorakoztatjuk őket, majd, ha az összessel kész vagyunk, mehetnek a levesbe. Legalább harminc percig főzzük.
  3. Végül a tejfölt összekeverjük a két tojássárgájával, öntünk hozzá a forró levesből, majd óvatosan a többi leveshez adjuk, a megmaradt lestyánnnal együtt. Egy-két perc után kész is vagyunk!
  4. Citromot vagy csípős ecetes  gyufapaprikát adhatunk  mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése