2015. május 26., kedd

Epres rebarbarás pite




 Régóta tervezem, hogy írok egy blogot. Jelentem hosszas vívódás után megszületett. Remélem , hogy receptjeimmel sok örömöt szerzek nektek !
 Az első receptem egy epres rebarbarás pite. Nyáron nagyon szeretjük a gyümölcsös édességeket, így sokszor sütök pitét is. Ebben a receptben eperrel és rebarbarával, de a gyümölcsöket helyettesíthetjük akár málnával vagy szederrel is.






Hozzávalók:

A tésztához:


20 dkg liszt
12 dkg vaj
3 ek. cukor
2 ek. tejföl
1 tojás
1 tk. sütőpor
1 citrom reszelt héja
vaj a forma kikenéséhez


A töltelékhez:

25 dkg eper, kicsumázva, negyedelve
6 szál rebarbara, megtisztítva, feldarabolva kb. 1,5 cm
6 ek. barna cukor
1 cs. bourbon vanilia
2 ek. étkezési keményítő

Elkészítés:


 Az előkészített gyümölcsöket egy tálba lecukrozzuk. A lisztet elmorzsoljuk a hideg felkockázott vajjal, hozzáadjuk a tojássárgáját és a többi hozzávalóval meggyúrjuk a tésztát. Folpackba csomagolva a 20 percig a hűtőszekrénybe pihentetjük.
 A piteforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát pedig alaposan kivajazzuk. A gyümölcsökről leöntjük levet, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és alaposan elkeverjük a keményítővel. A tészta 2/3-át két folpack között kinyújtjuk, úgy, hogy a forma szélére is jusson belőle. A felső fóliát lehúzva óvatosan a formába borítjuk, beleigazítjuk, széleiről a felesleget késsel levágjuk. Beleöntjük a tölteléket. A megmaradt tésztát kinyújtjuk, derelyevágóval 1 centis csíkokra vágjuk  és berácsozzuk vele a pitét. A széleknél összenyomkodjuk és a megmaradt tojásfehérjével lekenjük a tésztát.
180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig arany barnára sütjük.
Formába hagyjuk kihűlni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése