2015. november 17., kedd

Gnocchi pirított dióval és kakukkfűvel

 A különböző mártásokkal készült gnocchi nagyon egyszerűen elkészíthető házilag is.A szószok szezonálisan variálhatóak., így nagyon költséghatékony és biztosan adalékanyagoktól mentes egytál étel kerül az asztalunkra. A burgonya választásnál figyeljünk, hogy az úgynevezett  lisztes fajtákból válasszunk (pl.:Agria, Ella) és minél kevesebb lisztet adjunk hozzá. Ekkor lesz igázán könnyű a végeredmény. Amennyiben nagyobb adagot készítünk, le is fagyaszthatjuk!




 Hozzávalók:

50 dkg  burgonya
15 dkg finomliszt
1 tojás
csipet só

3 marék dió
2 gerezd fokhagyma
2 ág kakukkfű
5 dkg frissen reszelt parmezán
olívaolaj



Elkészítés:

  1. A burgonyát egészben, héjastól megfőzzük, langyosra hütjük, majd meghámozzuk. Burgonyanyomón áttörjük vagy lereszeljük. (a sajt reszelőn)
  2. A nyújtódeszkára borítjuk a kihűlt burgonyát, rászórjuk a lisztet és egy csipet sót. Közepébe egy mélyedést készítünk, beleütjük a tojást, egy villával felverjük, majd beledolgozzuk a burgonyás lisztbe. Jól összegyúrjuk, egy lágy rugalmas tésztát kapunk.
  3. A tésztát, jól lisztezett felületen, 1 cm vastagra nyújtjuk, majd 2-3 cm vastag csíkokra vágjuk. A csíkokat, kicsit megsodorjuk, majd, kb. 1,5 cm-es darabokra vágjuk. Villával nyomhatunk bele mintát, hogy igazán autentikus legyen. Én, nem szoktam! Pihentessük deszkán legalább 15 percig.
  4. Egy lábasba tegyünk vizet, amikor felforrt sózzuk, majd 3-4 perc alatt főzzük ki a gnocchit. Közben egy szárazon  pirítsuk meg a diót, vigyázva, hogy meg ne égjen! Borítsuk egy deszkára és vágjuk apróra. 
  5. Egy serpenyőbe öntsünk olívaolajat, tegyük bele az összezúzott fokhagymát és alacsony lángon pirítsuk, adjuk hozzá a diót, a kakukkfüvet és egy csipet sót. 2-3 perc után elzárjuk a gázt, majd beleforgatjuk a megfőzött gnocchit és a sajt felét.
  6. Azonnal tálaljuk, parmezánnal megszórva!

Jó étvágyat!
Cecil



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése