2015. november 27., péntek

Karamell- alma trifle

 Az alma ,a  karamell és a fahéj hármasával nem lehet mellé fogni egy desszertben sem.  A trile, az angol hagyományos édességek egyike, amibe piskótát, gyümölcsöt vagy lekvárt és tejszínhabot rétegeznek egymásra, majd pár órára hűtőszekrénybe teszik, hogy az ízek összeérjenek. A piskótát, kicseréltem a saját készítésű granola-ra, így egy kicsit sikerült ellensúlyozni azt a cukor mennyiséget, ami ebbe az őszi desszertbe került! 








Hozzávalók:
8 adaghoz


fél csésze cukor
3 ek. vaj
1 dl tejszín, szoba hőmérsékletű
csipet só

4 savanykás alma
1 tk. fahéj
1/4 tk. őrölt szerecsendió
2 ek. citromlé
4 ek. cukor
1 ek. vaj

4dl tejszín
3 ek. porcukor
pár csepp vanília kivonat vagy bourbon vaniliás cukor

1,5 csésze diós mézes granola

Elkészítés:

  1. Először elkészítjük a karamellszószt: a cukrot alacsony lángon sötét borostyán színűre karamellizáljuk. Elzárjuk a gázt, majd óvatosan bele csuogatjuk a tejszínt. Addig keverjük, míg egyneművé válik. Hozzáadjuk a vajat és a sót, ha visszaszilárdulna, tegyük vissza a gázra és nagyon lassan melegítsük újra, kevergetve. Befőttesüvegbe töltjük, felhasználásig hűtőben tároljuk. 
  2. A fahéjas almához, az almákat kisebb kockákra vágjuk ( nem kell megpucolni). Egy kis lábasban összekeverjük a citromlével, cukorral, fűszerekkel és 1-2 ek.vízzel. Kb. 10 perc alatt félpuhára főzzük, majd kihűtjük.
  3. A tejszínt 20 percre betesszük a fagyasztóba. Kemény habbá verjük a porcukorral és a vaníliával. Felhasználásig hűtőszekrénybe tesszük!
  4. Tálalás előtt egy órával rétegezzük a desszertet: egy kisebb üvegtálba vagy pohárba 2 ek. granola, 2 ek. fahéjas alma,  2 ek.tejszínes mascarpone krém, végül csurgatunk rá a karamellszószból. A bátrabbak ismételhetik ! 


Jó étvágyat!
Cecil

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése