2016. április 13., szerda

Svéd mandulatorta

Sokunk kedvence az IKEA áruházban kapható svéd mandulatorta, amit könnyen elkészíthetünk otthon a családunk nagy örömére. Atorta tésztája liszt helyett mandulával készül, amire egy lágy vaníliás krém kerül, a tetejét pedig pirított mandulával kell megszórni.





Hozzávalók:
(18 cm-es tortaformához)

A tésztához:

2 tojásfehérje
65 g barnacukor
110 g darált mandula

A krémhez:

2 tojássárgája
30 g barnacukor
1 bourbon vaníliacukor
1 dl tej
1 ek. étkezési keményítő
80 g vaj
40 g szeletelt mandula

Elkészítés:
  1. Először a krémet készítjük el: a tojássárgákat simára keverjük a cukorral, a vaníliával és a keményítővel. Felöntjük a tejjel és alacsony lángon, állandóan kevergetve sűrű krémet főzünk belőle. Levesszük a tűzről és belekeverjük a kockára vágott vajat, félre tesszük.
  2. A mandulás tésztához a tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk, majd óvatosan beleforgatjuk a darált mandulát. Óvatosan, hogy ne törjük össze a habot!
  3. Egy 18 cm-es sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk a tésztát. Majd 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Rácson hagyjuk teljesen  kihülni, majd kettévágjuk a tésztát.
  4. Összeállítjuk a tortát: a krém felét az egyik lapra kenjük, rátesszük a másik lapot, majd a maradék krémmel bevonjuk a torta tetejét és oldalát.
  5. Egy száraz serpenyőben megpirítjuk a mandulát, amikor kihült a torta tetejére szórjuk.
  6. Pár órára tegyük a hűtőbe! 
Az eredeti recept itt található!

Jó étvágyat hozzá!
Cecil





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése