2015. július 1., szerda

Meggyes-mákos álom

A múlt hétvégén, egy Debrecen környéki cukrászdában süteményeztünk  Én egy szedres-mákos szeletet kértem, ami nagyon finom volt. A könnyű mákos piskótán két réteg tejszínes  krém és két réteg szeder zselé váltakozott. Nagyon ízlett, így nem volt kérdés, hogy itthoni körülmények között jó lenne reprodukálni. Mivel még nem érik a szeder, így meggyel készítettem. Diplomaosztóra vittük, nagy sikere volt, pillanatok alatt elfogyott.

A mákos piskótát liszt nélkül sütöttem, a többi rétegben pedig a cukrot helyettesíthetjük nyírfa cukorral.
Nagyon kiadós, ezért ha nem egy nagyobb alkalomra készítjük érdemes csak féladagot csinálni,kapcsos torta formában. Én állítható oldalú keretet használtam.





A sütemény, öt rétegből áll:
-mákos piskóta
-mákos mascarpone krém
-meggy szemek, vékony réteg zselével
-mascarpone krém
-meggyzselé
 
A mákos piskóta:
 kb.:25x35 cm

6 nagy tojás
20 dkg cukor vagy nyírfacukor
pár csepp vanília kivonat
csipet só
1,2 dl olaj, mák vagy napraforgó
20 dkg darált mák

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy sütőlemezre sütőpapírt teszünk és ráhelyezzük a keretet.
A tojásokat szét választjuk. A sárgákat elkezdjük verni, magas fokozaton, amikor kezd világosodni két részletbe belekeverjük a cukrot. Legalább 6-8 percig . Hozzáadjuk a vaníliát és a sót, lassabb fokozaton belecsurgatjuk vékony sugárban az olajat. A darált mákot, nagyon óvatosan gumilapáttal, beleforgatjuk. Közben a tojásfehérjékből kemény habot verünk, amikor már kész,akkor a mákos keverékbe forgatjuk két részletbe. Finoman, alulról-felfelé mozgatva a gumilapátot.
A sütőpapírra öntjük, jól elsimítjuk egyszer-kétszer a konyhapulthoz ütögetjük finoman.
Az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
Amikor elkészült a piskótánk, pár perc után lehúzzuk a papírt, majd hagyjuk teljesen kihűlni.


A mákos mascarpone réteg:

25 dkg mascarpone, szobahőmérsékletű
2 dl tejszín, 30 %-os,
15 dkg tejföl
15dkg porcukor vagy nyírfacukor
fél citrom leve
20 g porzseletin
3 ek. darált mák

A tejszínt 10-15 percre tegyük a mélyhűtőbe, így könnyebb felverni. A zselatint egy kis lábosba mérjük, összekeverjük 5 ek. vízzel, félretesszük. A tejfölt összekeverjük a cukorral, a citromlével és a darált mákkal. A tejszínt kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a tejfölös krémbe.A zselatint lassú tűzön felmelegítjük amikor feloldódott, teszünk hozzá 3-4 ek tejszínes krémet, majd a teljes mennyiséghez adjuk.
A keretet egy tálcára tesszük, beleigazítjuk a mákos piskótát, jó szorosan, hogy a krém és a zselé ne tudjon mellé folyni. Ráöntjük a mákos tejszínes krémet, eligazítjuk és betesszük a hűtőbe.

Meggyzselé:

3 dl meggylé
0,6 dl víz
5 ek. étkezési keményítő
8 g porzselatin
20-30 dkg magozott meggy vagy befőtt

A meggyzselét elkészíthetjük befőttből vagy friss meggyből is.

Befőttből: a zselatint egy kis lábasba mérjük és 3 ek.vizet öntönk rá, pár percig duzzadni hagyjuk. A meggylevet egy kis lábasban felforraljuk, a keményítőt elkeverjük a vízzel és  besűrítjük vele a meggylevet. Kb. öt percig hagyjuk  hűlni. A zselatint felmelegítjük, amikor már feloldódott, hozzáadjuk a langyosra hűlt meggyzseléhez
Friss meggyből: a magozott meggyet egy kanál cukorral és egy pici vízzel főzzük kb öt percig. Leszűrjük és innen már, úgy folytatjuk mintha befőttből készítenénk.
A krém tetejét a kirakjuk felezett meggy szemekből, jó szorosan hosszanti irányba, a sorok között hagyjunk helyet, hogy szépen lehessen szeletelni. Óvatosan bevonjuk a zselével. Mehet újra a hűtőbe.

A következő réteghez egy újabb adag tejszínes mascarpone krémet készítünk, csak most mák nélkül.
A tetejére, pedig egy újabb meggyzselét, csak most meggy szemek nélkül, simán bevonjuk  egy vékony réteg zselével.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése