2016. március 10., csütörtök

Croiassant

Nagyon régóta próbálok igazi croiassantot sütni. Kísérletezéseim több-kevesebb sikerrel jártak, de most jelentem meg van az a recept,amit már háromszor megsütöttem és mondhatom ez az igazi CROIASSANT! A recept Michel Roux: Tésztavarázs könyvéből származik. A tésztahajtogatásthoz, pedig itt találtok segítséget.











Hozzávalók:
(24 darabhoz)

25 g élesztő (friss)
250 g tej, 3,5%-os
500 g finomliszt
12 g só
50 g cukor
275 g hideg vaj

1 tojássárgája + 2 ek. tej a lekenéshez

Elkészítés:

  1. Az élesztőt 1 ek. cukorral langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót és a cukrot. Hozzáöntjük az élesztős tejet és addig dagasztjuk, amíg el nem válik a tészta az edény falától.
  2. A tálat folpackkal és konyharuhával letekarjuk. Langyos helyen 40-50 perc alatt duplájára kelesztjük, ha megkelt óvatosan átgyúrjuk, újból letakarjuk, majd 4-8 órára hűtőbe tesszük.
  3. Deszkára borítjuk, kicsi kiütögetjük belőle a levegőt és labdává formázzuk. Három centi mély keresztet vágunk a közepébe és a négy szélét kinyújtjuk. A hideg vajat két folpack között téglalappá nyújtjuk, levesszük a fóliát és a tészta közepére tesszük. Ráhajtjuk a tésztafüleket, úgy, hogy mindenhol fedjék a vajat.
  4. A tésztát lisztezett felületen  60x30 cm-re nyújtjuk. Egy ecsettel leseperjük róla a felesleges lisztet, majd a rövidebbik oldaláról behajtjuk a tésztát 1/3-ig, majd a maradék tésztát ráhajtjuk úgy, hogy a tészta szélei mindenhol fedjék egymást. (szimpla hajtogatás) Fóliába csomagolva, hűtőben pihentetjük fél órát.
  5. Ezt a szimpla hajtogatást még kétszer megismételjük úgy, hogy amikor kivesszük a hűtőből, deszkára tesszük, ahogy a hajtogatáskor volt, majd elgordítjuk 90 fokkal, 60x30 cm-re nyújtjuk, hajtogatjuk, becsomagoljuk pihentetjük.
  6. A harmadik hajtogatás és pihentetés után a tésztát lisztezett felületen 65x40 cm-re nyújtjuk. igyekezzünk, hogy az oldalak szép egyenesek legyenek. A tésztát hosszában kettévágjuk, majd egy csíkból 12 háromszöget vágunk éles késsel vagy pizzavágóval.
  7. Minden tészta háromszög alapján, középen egy centis bevágást ejtünk, majdkicsit széthúzva, a csúcs irányába feltekerjük. A végeit picit befelé hajlítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, megkenjük a tejes tojássárgával, majd langyos helyen 2 óra alatt duplájára kelesztjük. Mivel a croiassant csak frissen, langyosan igazán finom, így ha soknak találjuk a 24 darabot, akkor a  megformázott süteményeket fagyasszuk le egy sütőpapíros tepsin.
  8. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a megkelt croiassantokat újra lekenjük, majd a középső rácson kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Jó étvágyat!
Cecil




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése