2015. október 6., kedd

Risotto frutti di mare-Rizottó a tenger gyümölcseivel

 A rizottó főzéshez az alapanyagokon kívül szükségünk van legalább egy nyugodt  fél órára, amíg el nem mozdulunk a tűzhely mellől. Nagyon lényeges, hogy állandóan kevergessük és tényleg merőkanalanként adjuk hozzá a forró alaplevet. A végeredmény, pedig kárpótol bennünkent minden egyes percért, amit a rizottó készítésre szántunk!







 Hozzávalók:
(8 adag)

2 ek. olívaolaj
1 nagyobb salotta hagyma
1,5 csésze arborio rizs
1 dl száraz fehér bor
1,5l halalaplé
só, frissen őrölt bors

90 dkg fagyasztott tenger  gyümölcsei, kiolvasztva, lecsepegtetve
2 ek. olívaolaj
1 salotta hagyma, nagyon apróra vágva
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 dl száraz fehérbor
1 nagy csokor petrezselyemzöld, felaprítva
5 dkg frissen reszelt parmezán
5 ek tejszín
1 ek. vaj
só, frissen őrölt bors
a tálaláshoz parmezán és aprított petrezselyem


Elkészítés:


 Az apróra vágott hagymát olívaolajon megpároljuk, hozzáadjuk a rizst  és pár percig pirítjuk, amíg üveges nem lesz. Beleöntjük a bort és kevergetve hagyjuk , hogy a rizs a nedvességet felszívja. Sózzuk, borsozzuk. Keverjünk bele egy merőkanál forró alaplevet, mérsékelt lángon, addig főzzük, míg a rizs fel nem szívja. Ekkor jöhet újra egy merőkanál alaplé, kevergetés. Körülbelül 20 percig főzzük,amíg a rizs megpuhul, de nem fő szét.

 Egy serpenyőben megpároljuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, jól átkeverjük. Beleöntjük a jól lecsepegtetett tenger gyümölcseit, nagyobb lángon pár percig főzzük. Sózzuk,borsozzuk. Felöntjük a borral. 3-4 perc után, lejjebb vesszük a lángot és óvatosan összekeverjük a megfőtt rizzsel, ha túl száraznak érezzük adhatunk hozzá az alapléből. Jól átforgatjuk, hozzáadjuk a tejszínt , a vajat. A serpenyőt lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a reszelt parmezánt és a petrezselyemzöldet.

 Azonnal tálaljuk! A tetejére szórjunk aprított petrezselyemzöldet és parmezán forgácsot!


Tippek az elkészítéshez:
  • a jó rizottó titka az alaplé, ami halfejből és csontokból elkészíthető, egy fej hagymával ( héja maradjon rajta) , 2-3 gerezd fokhagymával, egész borssal, sóval és egy csokor zöldfűszerrel (babérlevél, kakukkfű), gyöngyözve főzzük 1-1,5 órát, majd leszűrjük
  • érdemes mogyoró vagy salottahagymát használni
  • a rizst elkészíthetjük kicsivel hamarabb, lehet több folyadékkal, így lesz igazán krémes
  • a befejezés maximum 6-8 perc, ezt már akkor kezdjük, amikor mindenki az asztalnál ül



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése