2015. december 8., kedd

Ünnepi vajas briós

 Briós luxus kivitelben! Mitől más ez a briós a többitől? Attól, hogy nagyon sok vaj kell a tésztához! 400 gramm lisztbe, 150 gramm vajat kell dolgozni, majd még két kanálnyi vajjal megkenni a tésztát a kelés után. A végeredmény egy enyhén sós és édes briós, amit fogyaszthatunk lekvárral, sajttal, sonkával vagy májpástétommal.






Hozzávalók:
(12 darabhoz)

400 g finomliszt
5 g szárított élesztő
2 ek. kristálycukor
1 tk. só
2 tojás
1 tojássárgája
1 dl langyos víz
150 g vaj, szoba hőmérsékletű

2 ek. olvasztott vaj
2 ek. kristálycukor
2 ek. tej vagy tejszín a lekenéshez

Elkészítés:

  1. A lisztet tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, a cukrot és a szárított élesztőt, jól elkeverjük. A tojásokat és a sárgáját egy kisebb tálba felverjük, a liszthez adjuk a langyos vízzel együtt. Elkezdjük dagasztani, amikor már szépen összeállt a tészta, akkor dolgozzuk bele a kockákra vágott szoba hőmérsékletű vajat. Legalább tíz percig gyúrjuk, amíg szép sima felületű nem lesz és elbálik a dagasztótál aljától. Folpackkal és egy konyharuhával takarjuk le, majd langyos helyen 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük.
  2. A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett deszkára, nyújtsuk ki kb. 30x 45 cm nagyságú téglalapra. Kenjük meg olvasztott vajjal, majd hosszanti irányba hajttsuk ketté. Pizzavágóval vagy éles késsel vágjuk 2 centis csíkokra. Formázzuk meg a briósokat: formáljunk egy "U" alakot, a szárakat keresztezzük, majd a kilógó végeket felülről dugjuk át. Sütőpapírral bélelt tepssire tesszük és 30 percig kelesztjük. Lekenjük tejszínnel vagy tejjel és megszórjuk cukorral. 
  3. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. 
Jó étvágyat!
Cecil

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése