2016. január 14., csütörtök

Szezámmagos mini kiflik

Szilveszteri bulira sütöttem először, ezeket a mini szezámmagos kifliket. Nagy sikert aratott, azóta már volt ismétlés is! Nagyon könnyen összeállítható a tésztája, pár alap élelmiszerből és nem kell hozzá tojás se. Fél kiló lisztből két nagy tepsi lesz. Én az egyikre fekete szezámmagot, (az volt itthon), a másikra pedig reszelt sajtot és köménymagot szórtam. Így mindenki válogathatott a kedvére!





 Hozzávalók:
64 darab kiflihez
 
25 g élesztő
1 tk. cukor
3 dl langyos tej
500 g liszt
1,5 dl olaj
2 tk. só

a tetejére:
1 tojássárgája
pár csepp tej
szezámmag
reszelt sajt
köménymag



Elkészítés:

  1. Langyos, cukros tejbe felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk belekeverjük a sót, hozzáadjuk az olajat és a felfuttatott élesztőt. Jól kidagasztjuk, majd langyos helyen 30-40 perc alatt duplájára kelesztjük.
  2. Négy egyenlő részre osztjuk, gombócot formálunk és letakarva 10 percet pihentetjük a tésztát. Majd a gombócokat egyesével kör alakúra nyújtjuk, jó vékonyra. (kb.30 cm legyen az átmérője) Pizzavágóval 16 egyenlő részre osztjuk és a szélesebb részüknél kezdve feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.  Konyharuhával letakarjuk és 20 percig kelesztjük.
  3. A tojássárgáját elkeverjük pár csepp tejjel (használhatunk egész tojást is) , megkenjük a kifliket. Majd megszórjuk ízlés szerint szezámmaggal vagy sajttal és köménymaggal.
  4. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Az eredeti recept:trend a lelke oldalról származik.

Kellemes sütögetést!
Cecil


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése