2015. június 23., kedd

Coq au vin - Kakas vörösborban



A kakas vörösborban egy tipikus francia étel. A recept régiónként változik, ami biztos, hogy az egy-két éves házi szárnyast, hosszú órákon át,  borban párolják. Én a Julia Child féle receptet választottam.  A híres coq au vin-t. A leírástól két dologban tértem el, hogy kolozsvári szalonnával készítettem, így nem főztem meg a szalonnát, majd sütöttem aranybarnára. A másik, pedig, kihagytam a vajas rántást a végén.
Így is egy nagyon finom telt ízű szaftot kapunk. Amíg a kakasunk szép lassan puhul, addig elkészíthetjük a pirított gyöngyhagymát és gombát. Mindkettő remek kiegészítője , ennek a kissé bonyolult, de annál finomabb ételnek.










Hozzávalók:

1 házi kakas (2,5-3 kg-os)
5 ek olívaolaj
10 dkg kolozsvári szalonna
3 cl konyak (elhagyható)
3,5 dl száraz vörösbor
1 kis doboz paradicsompüré
3 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
3 szál kakukkfű
6 dkg vaj
3 ek. liszt
1/2-1 liter szárnyas alaplé
1 csokor petrezselyem, apróra vágva

3 csomag gyöngyhagyma
2 ek. olívaolaj
só, bors

50 dkg csiperke gomba
2 ek. olívaolaj
1 ek. vaj
só, bors
1 ágacska kakukkfű


A  kakast feldaraboljuk, a combját, mellét és a szárnyakat sózzuk, borsozzuk. felhasználásig félretesszük a taréjjal és a kakasherékkel együtt.A többi részéből a szokásos módon húslevest főzünk,ezt használjuk majd alaplének.
A vörösboros kakashoz egy mélyebb serpenyőbe forrósítsuk fel az olívaolajat, dobjuk bele a felkockázott szalonnát, süssük ki, majd szedjük ki egy tányérra. Most pirítsuk meg a kakas darabokat, először a bőrös felével, majd átfordítva, szép aranybarnára. Inkább két részletben, hogy piruljanak, ne párolódjanak! Visszatehetjük a szalonnadarabokat, egyszer-kétszer erősebb hőfokon jól átforgatjuk a húst és szalonnát,beletesszük a taréjt és a heréket is, majd ráöntjük a konyakot.Óvatosan lángra lobbantjuk, hagyjuk, hogy az alkohol elpárologjon. Fél perc múlva rátesszük a fedőt, így a láng eloltódik. Felöntjük a vörösborral és annyi levessel, hogy ellepje. Most keverjük bele a paradicsompürét, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát,a babérlevelet és a kakukkfüvet. Pár percig forraljuk, majd lefedve gyöngyöztetve főzzük tovább, amíg a hús meg nem puhul.A főzési idő nagyban függ a kakasunk életkorától. Ha kész vegyük ki a húsdarabokat, és a maradék levet forraljuk be kb. a felére. Egy másik edénybe szűrjük le a mártásunkat. Itt aki, szereti a sűrűbb szószt, készítse el a vajas rántást és rántsa be. Szerintem ez  nem szükséges, a szósz , így is kellő sűrűségű és intenzív ízű.Tegyük vissza a húsokat a mártásba, tálalásig tegyük félre.

A megtisztított gyöngyhagymákat  dobjuk egy-két percre forrásba lévő vízbe. Szűrjük le és azonnal tegyük hideg vízbe.Újra szűrjük le, majd papírtörlővel szárítsuk le róla a felesleges nedvességet.
Egy serpenyőbe 2 ek. olívaolajon  aranybarnára pirítjuk a hagymákat,  egy pici vizet öntünk alá. Sózzuk, borsozzuk majd lefedve készre pároljuk.

A gombákat egyformára daraboljuk, célszerű kisebb fejeket választani, így maradhat egyben vagy vágjuk ketté. Egy nagyobb serpenyőben melegítsük fel a vajat és az olívaolajat, ebben magas hőmérsékleten pirítsuk meg a gombát. sóval, borssal és egy kis kakukkfűvel fűszerezzük.

Egy tányérra teszünk a húsból , rá öntjük a mártást, köré rakjuk a gombát, hagymát,  meghintjük finomra vágott petrezselyemmel.
 Tálalhatjuk galuskával, főtt tésztával vagy autentikusan sütőben megpirított vajas pirítóssal.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése