2015. június 18., csütörtök

Sárgabarack dzsem málnával és áfonyával

 Ezt a dzsemet még tavaly főztem, de mivel többen kértétek a receptet, közzéteszem már most, mikor még nincs igazán érett sárgabarack. Nem tartozik az olcsó költségvetésű lekvárok közé tekintettel a málna és az áfonya húzósabb árára. Egy-két adagot, azonban érdemes főzni belőle!
 Egy kellemesen savanykás, különleges íz világú lekvár lesz a végeredmény, olyan mintha az egész nyarat üvegbe zárnánk. A bátrabbak megbolondíthatják egy-két evőkanál rózsavízzel is. Vigyázzunk a gyümölcsöket ne főzzük szét, ezért mindenképp használjunk valami zselésítőanyagot: pektint, 3:1 dzsemfixet vagy agar-agart.




Hozzávalók:



Hozzávalók (4 db. 3, 5dl üveghez):

1 kg érett sárgabarack
25 dkg áfonya
25 dkg málna
30-35 dkg cukor
3 púpos tk pektin vagy a mennyiségnek megfelelő 3:1 dzsemfix
1 tk. citromsav
1-2 ek. rózsavíz (elhagyható)

Elkészítés:



A gyümölcsöket alaposan megmossuk, hagyjuk kicsit leszáradni. A lekvár főzéshez használt fazékba beletesszük a felezett barackokat, amennyiben van köztük kicsit éretlen botmixerrel összedolgozzuk kicsit.
Ezután mehet bele az áfonya, a cukorral elkevert a pektin vagy dzsemfix és a citromsav. Nagy lángon főzzük, forrástól számítva kb. 10-15 percig. A málnát, csak az utolsó három percbe dobjuk bele.




Steril üvegekbe töltjük, lezárás után, 5 percre fejre állítjuk az üveget. A pektinnel készített dzsemet száraz dunsztba tesszük a dzsemfixes kihülés után mehet is a kamrapolcra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése