2015. augusztus 26., szerda

Parmezános paradicsomos húsgombóc

 Polpette in sugo di pomodoro, azaz paradicsomos húsgombóc. Olaszország egyik nemzeti eledele, hiszen a paradicsom, darált hús és a tészta hármasával nem lehet nagyot tévedni!Mindenki másképp készíti, ahány recept, annyi íz! Én igyekeztem a zsemlemorzsa  mennyiségét csökkenteni, így került bele a frissen reszelt parmezán.



Hozzávalók:

50 dkg darálthús (pulyka vagy sertés és marha vegyesen)
1 tojás
3ek. zsememlemorzsa
4 ek. frissen reszelt parmezán
1/2 tk örölt paprika
1/2 tk. chili pehely (elhagyható)
1/2 tk.tengeri só
frissen örölt bors
3k.olívaolaj

2 ek. olívaolaj
5 dl sűrített paradicsom (pasatta)
1 közepes fej hagyma, apróra vágva
2 gerezd zúzott fokhagyma
1/2 tk.oregánó
1/2 tk cukor
só, bors

50 dkg szélesmetélt




Elkészítés:

  1. Elkészítjük a gombócokat: egy nagyobb tálba tesszük a húst, a zsemlemorzsát, a tojást, rászórjuk a paprikát, a chilit, a sót és bőven tekerünk rá frissen örölt borsot. Jól összedolgozzuk, legalább 3-4 percig. Majd vizes kézzel kb. két centiméter átmérőjű húsgolyókat formálunk.
  2. Felhevítjük az olívaolajat egy nagyobb serpenyőbe és kisütjük a gombócokat. Mindkét oldalon elég 2-3 perc.
  3. Abban a serpenyőben, amiben kisültek a gombócok, elkészítjük a paradicsom szószt: az olívaolajon, aranybarnára pirítjuk a hagymát, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, majd felöntjük a sűrített paradicsommal. Fűszerezzük sóval, borssal, oregánóval és szórjunk bele fél teáskanál cukrot is. Lefedve mérsékelt lángon kb. 15 perc alatt elkészül.
  4. A sütőt melegítsük 180 fokra. A tésztának  egy nagyobb fazékba melegítsünk vizet. Amikor már  felforrt sózzuk és főzzük ki a szélesmetéltünket. 
  5. Egy tűzálló tálba 10 perc alatt melegítsük össze a paradicsomszószt a gombócokkal. (én a sütőben szoktam)
  6. Tálalás: egy mély tányérba szedjünk tésztát, tegyünk rá bőven a szószos húsgombócból és reszeljünk rá frissen parmezánt.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése