A falafel csicseriborsóból készült golyó. A Közel-Keletről ered és a hagyományos étkezés fontos része. Mára az egész világon elterjedt, általában humusszal és zöldségekkel fogyasztják pitában.
Én joghurtos mártogatóst szoktam itthon készíteni hozzá.
Hozzávalók:
20-22 darabhoz
25 dkg csicseriborsó
1 ek.rómaikömény
1 kisebb hagyma
3 gerezd fokhagyma
1/2 tk. chilipehely (elhagyható)
1 csokor koriander vagy petrezselyemzöld
2 ek.liszt
1 tk. sütőpor
1 tk só
frissen őrölt bors
kókuszzsír vagy napraforgó olaj a sütéshez
2 dl joghurt
fél citrom leve
pár menta levél vékonyra vágva
só
Elkészítés:
- A csicseriborsót előző éjszaka leöblítjük, majd beáztatjuk legalább 12 órára. Másnap jól lecsepegtetjük.
- Egy száraz serpenyőben megpirítjuk a római köményt , mozsárban megtörjük. A csicseriborsót aprítógépbe tesszük a nagyobb darabra vágott hagymával,fokhagymával, koriander vagy petrezselyemzölddel, fűszerekkel és pépesre aprítjuk. (ha nincs aprítógépünk használjunk húsdarálót, a hagymákat pedig vágjuk apróra)
- Tálba borítjuk a masszát, hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport, sózzuk borsozzuk. Egy óráig letakarva hűtőben pihentetjük.
- Nedves kézzel kb. két centi átmérőjű golyókat formázunk. Vigyázva ne nyomjuk nagyon össze, mert akkor nagyon kemény lesz! Tűzforró zsiradékban süssük, amíg aranybarna nem lesz a külseje.
- A joghurtos mártogatóhoz keverjük össze a hozzávalókat.
- Frissen tálaljuk!
Cecil
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése