2015. november 26., csütörtök

Falafel


 A falafel csicseriborsóból készült golyó.  A Közel-Keletről ered és a hagyományos étkezés fontos része. Mára az egész világon elterjedt, általában humusszal és zöldségekkel fogyasztják pitában.
Én joghurtos mártogatóst szoktam itthon készíteni hozzá.











Hozzávalók:
20-22 darabhoz

25 dkg csicseriborsó

1 ek.rómaikömény
1 kisebb hagyma
3 gerezd fokhagyma
1/2 tk. chilipehely (elhagyható)
1 csokor koriander vagy petrezselyemzöld
2 ek.liszt
1 tk. sütőpor
1 tk só
frissen őrölt bors
kókuszzsír vagy napraforgó olaj a sütéshez


2 dl joghurt
fél citrom leve
pár menta levél vékonyra vágva


Elkészítés:

  1. A csicseriborsót előző éjszaka leöblítjük, majd beáztatjuk legalább 12 órára. Másnap jól lecsepegtetjük.
  2. Egy száraz serpenyőben megpirítjuk a római köményt , mozsárban megtörjük. A csicseriborsót aprítógépbe tesszük a nagyobb darabra vágott hagymával,fokhagymával, koriander vagy petrezselyemzölddel, fűszerekkel és pépesre aprítjuk. (ha nincs aprítógépünk használjunk húsdarálót, a hagymákat pedig vágjuk apróra)
  3. Tálba borítjuk a masszát, hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport, sózzuk borsozzuk. Egy óráig letakarva hűtőben pihentetjük.
  4. Nedves kézzel kb. két centi átmérőjű golyókat formázunk. Vigyázva ne nyomjuk nagyon össze, mert akkor nagyon kemény lesz! Tűzforró zsiradékban süssük, amíg aranybarna nem lesz a külseje.
  5. A joghurtos mártogatóhoz keverjük össze a hozzávalókat.
  6. Frissen tálaljuk!
Jó étvágyat!
Cecil

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése