2015. november 6., péntek

Paradicsomos sárgaborsó főzelék

 Ez a sárgaborsó főzelék, nem az a sárgaborsó főzelék, amit gyerekkorunkba a menzán kaptunk! Ez egy intenzív ízvilágú, kalóriaszegény, egészséges étel, ami ebben a ködös őszi időben nagyon jól tud esni.  A sárgaborsónak  magas a rost és szénhidrát tartalma ellenére alacsony a GI indexe. Említésre méltó a B1 vitamin, magnézium és kálium tartalma. Könnyen beszerezhető és olcsó hüvelyes.







Hozzávalók:
4 főre

1 ek. római kömény
2 ek.olívaolaj
1 kisebb sonkahagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, összezúzva
chili (elhagyható)
25 dkg sárgaborsó, beáztatva
2-3 dl csirke alaplé vagy víz
3-4 dl sűrített paradicsomlé vagy 1 doboz hámozott paradicsom

só, frissen őrölt bors

fél érett avokádó, kisebb kockákra vágva
1 csokor petrezselyem, apróra vágva
pár csepp lime vagy citrom

Elkészítés:

  1. Előző este megmosom, átválogatom a sárgaborsót, majd beáztatom hideg vízbe.
  2. Másnap egy száraz serpenyőbe megpirítom a római köményt, mozsárba öntöm és összezúzom a fokhagymával együtt.
  3. Egy lábasba beleöntöm az olívaolajat és megpirítom benne az apróra vágott hagymát. Kicsit lejjebb veszem a gázt, hozzáadom a mozsárból a római köményt és a fokhagymát. A sárgaborsót leszűröm, a hagymához adom, 1-2 percig pirítom.
  4. Felöntöm az alaplével, sózom és tekerek rá borsot. Lefedve 10 percig főzöm, majd hozzáadom a paradicsomlevet. 20-30 percig még főzöm, többször átkeverve, addig amíg a sárgaborsó megpuhul, de nem fő szét. (ha szükséges pótolom a folyadékot)
  5. Az avokádót megtisztítom, felkockázom és pár csepp lime-mal ízesítem.
  6. Tálalásnál a forró főzelékre teszek egy evőkanál avokádót és megszórom petrezselyemmel.
Az eredeti recept:Főzelékes Feri-től származik!

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése