A joghurt kiváló élettani hatását mindenki ismeri. Regenerálja a bélflórát, fontos szerepe van az emésztésben az élőjoghurt kultúrának. Kalória tartalma alacsony, de kalcium, protein és B-12 vitamin tartalma viszont magas. Környezetünkért is sokat teszünk, ha magunk készítjük, mert nem szennyezzük a sok műanyag pohárral .
Nem kell hozzá más csak teljes tej, ha nem jutunk hozzá,akkor jó a bolti is, de legalább 3,6 % zsírtartalmú legyen . Egy kis pohár élőflórás natúr joghurt, ha szeretjük a görög joghurtot, akkor lehet az is. Én fél literes befőttes üvegeket használok. Két hétig hűtőszekrényben eltartható.Friss gyümölccsel vagy két kanál házi lekvárral egy perc alatt megvan a gyümölcsös joghurtunk, használhatjuk salátákra, lecsepegtetve zöldfűszerekkel sós sajtkrémet készíthetünk belőle.
Hozzávalók:
1 liter teljes tej ( én 3 literből szoktam)
3 ek. natur joghurt
Elkészítés:
A tejet lábosba öntjük, lassan melegítjük kb. 86 fokosra. Egy kézi habverővel többször átkeverjük.
Amikor elérte a megfelelő hőmérsékletet, gyorsan visszahűtjük kb. 45 fokosra. Hideg vízbe állítjuk a lábost, most is többször átkeverjük. Hőmérő nélkül, az ujjunkkal tudjuk ellenőrizni a hőmérsékletet. Amikor beledugjuk, éppen kellemes legyen, ne legyen forró, se langyos. Egy tálba öntjük a joghurt kultúránkat, merünk hozzá a tejből két-három merőkanányit és alaposan összekeverjük. A beoltott tejet visszaöntjük a fazékba, elkeverjük. Tisztára mosott, steril üvegekbe merjük. száraz dunsztba tesszük, legalább 5-6 órára. Én hűtőtáskát használok a dunsztoláshoz. Télen mehet a radiátorra, vagy a sütőbe, amit 40 fokra melegítettünk. Alvasztás után a hűtőszekrénybe tároljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése