Egy kellemesen savanykás, különleges íz világú lekvár lesz a végeredmény, olyan mintha az egész nyarat üvegbe zárnánk. A bátrabbak megbolondíthatják egy-két evőkanál rózsavízzel is. Vigyázzunk a gyümölcsöket ne főzzük szét, ezért mindenképp használjunk valami zselésítőanyagot: pektint, 3:1 dzsemfixet vagy agar-agart.
Hozzávalók:
Hozzávalók (4 db. 3, 5dl
üveghez):
1 kg érett sárgabarack
25 dkg áfonya
25 dkg málna
30-35 dkg cukor
3 púpos tk pektin vagy a
mennyiségnek megfelelő 3:1 dzsemfix
1 tk. citromsav
1-2 ek. rózsavíz (elhagyható)
Elkészítés:
A gyümölcsöket alaposan megmossuk,
hagyjuk kicsit leszáradni. A lekvár főzéshez használt fazékba beletesszük a felezett barackokat,
amennyiben van köztük kicsit éretlen botmixerrel összedolgozzuk kicsit.
Ezután mehet bele az
áfonya, a cukorral elkevert a pektin vagy dzsemfix és a citromsav. Nagy lángon főzzük, forrástól
számítva kb. 10-15 percig. A málnát, csak az utolsó három percbe dobjuk bele.
Steril üvegekbe töltjük, lezárás után, 5 percre fejre állítjuk az üveget. A pektinnel készített dzsemet száraz dunsztba tesszük a dzsemfixes kihülés után mehet is a kamrapolcra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése