Pissaladiere!A franciák lepénye, ami készülhet, omlós vagy kelt tésztából. Én a pizza tésztásat készítem,de semmi köze az olasz paradicsomos változathoz. A feltéthez egy nagy adag hagymára lesz szükségünk, aminek édességét remekül ellensúlyozza a szardella és az olívabogyó sóssága. Egy pohárka száraz borral kitűnő provance-i vacsorát varázsolhatunk.
Hozzávalók:
25 dkg liszt
2 tk.szárított élesztő
1 tk só
2,4 dl langyos víz
3 tk olívaolaj
5 ek. olvaolaj
1 kg hagyma, vékonyra szelve
1 kis üveg szardella filé
1 marék fekete olívabogyó
só, bors
babérlevél, rozmaring,
oreganó ízlés szerint
Elkészítés:
A lisztet átszitáljuk,
belekeverjük a sót és az élesztőt. Beleöntjük a langyos vizet, majd az olívaolajat
és egy lágy rugalmas tésztát gyúrunk. Letakarva, meleg helyen kb. egy óra alatt
duplájára hagyjuk kelni.
Ez alatt elkészítjük a
feltétet. Az olajon kb. 50 percig pároljuk a fűszerekkel a hagymát, eleinte
fedő alatt, majd az utolsó 15 percben már levesszük róla. A babérlevelet
kidobjuk.
A tésztát 30x40 cm-re
nyújtjuk, sütőlemezre helyezzük, megkenjük a hagymával, keresztbe elrendezzük a
lecsepegtetett szardellafiléket, megszórjuk az olívabogyókkal.
230 fokon 15-20 perc
alatt arany barnára sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése