2015. október 5., hétfő

Tarte aux pommes au Thym- Francia almás pite kakukkfűvel

 2004-ben jelent meg Susan Loomis: Ház a Tatin utcán című könyve, Stahl Judit könyvtárában. Ebben a könyvben találkoztam ,ezzel a recepttel. Kicsit változtattam rajta, a családunk ízlésére alakítva. Nagyon finom, könnyen elkészíthető almás sütemény. Érdemes, hat kisebb tortácskát készíteni. Nem túl édes, roppanós tésztájú lesz a végeredmény!






Hozzávalók:
(6 mini vagy 1 nagy pitéhez)

20 dkg liszt
10 dkg hideg vaj, felkockázva
nagy csipet só
5-6 ek hideg víz

Töltelék:
5-6 alma, meghámozva, vékony szeletekre vágva
6 ek. barna cukor
fél zacskó bourbon vaniliacukor
1 ek. kakukkfű, friss

Öntet:
2 ek. mascarpone
2 ek joghurt
1 ek. porcukor
fél zacskó bourbon vaníliáscukor
+porcukor a hintéshez


Elkészítés:

1. A tésztához a lisztet, összekeverem a sóval és a hideg vajjal morzsásra dolgozom a két tenyeremmel.Hozzáöntöm a vizet, elöszőr csak öt kanállal, addig keverem, míg kezd összeállni. Ekkor, kiborítom enyhén lisztezett deszkára és gyorsan összegyúrom. Folpackba csomagolom és legalább egy ótát pihentetem a hűtőszekrénybe.

2. A sütőt előmelegítem 200 fokra.

3. Az almákat megmosom, meghámozom és vékony szeletekre vágom.

4. A tésztát két folpack között kinyújtom, ha egy nagy pitét sütök, akkor kb. 35 cm átmérőjűre.
( a kicsi pitékhez 6 egyenlő részre osztom a tésztát, majd mindegyiket,kb. 15-16 centiméteres körlappá nyújtom)

5. Egy sütőpapírral bélelt tepsire teszem a kinyújtott tésztát. Az almaszeleteket elrendezem , körben két centit szabadon hagyok, megszórom barnacukorral, a vaníliáscukorral és a kakukkfű felével. Felhajtogatom a tészta szélét és jól összecsípkedem.

6. Előmelegített sütőben kb. 40 percig sütöm, a kicsiknek elég 25 perc.

7. Amikor langyosra hült meghintem porcukorral és rászórom a maradék kakukkfüvet.

8. Egy tálkában összekeverem a mascarponét, a joghurttal és a porcukorral.
Tálalásnál minden szelet mellé teszek a mascarponés öntetből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése