2016. január 19., kedd

Gyömbéres sárgarépa főzelék

Ebben a januári hidegben és szürkeségben muszáj valami színeset és melengetőt főzni! A gyömbéres sárgarépa főzelék ilyen. Mivel liszt nélkül készül, így alakbarát is. Én csicseriborsó fasírtot csináltam mellé, ami hasonlít ízvilágában a falafelhez, de az elkészítése mégsem ugyanaz.




Hozzávalók:
4 adag

1 ek. olívaolaj
1 ek. vaj
1 kisebb sonkahagyma, finomra vágva
2 gerezd fokhagyma, összezúzva
2 cm friss gyömbér, lereszelve
1 kg sárgarépa, tisztítva, felkarikázva
7 dl alaplé vagy víz
fél dl tejszín vagy kókusztej
1 marék kesudió
fél csokor petrezselyem vagy koriander
frissen őrölt bors


Elkészítés:

  1. Egy lábasba felmelegítjük az olívaolajat, hozzádobjuk a vajat és a finomra vágott hagymát. Pár alatt üvegesre pirítjuk, belereszeljük a fokhagymát és a gyömbért, néhányszor gyorsan átkeverjük.
  2. Rá borítjuk a felkarikázott sárgarépát , 3-4 percig tovább pirítjuk, majd felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk és  kb. 20 perc alatt fedő alatt roppanósra főzzük a répát.
  3. Egy tálba kiszedjük a felét és botmixerrel pürésítjük. Visszaöntjük a lábasba, belekeverjük a tejszínt vagy a kókusztejet. Alacsony lángon két percig főzzük tovább.
  4. Egy száraz serpenyőben megpirítjuk a kesudiót, majd vágódeszkán durvára aprítjuk.
  5. Tálalásnál csepegtetünk rá tejszínt vagy kókusztejet, megszórjuk kesudióval és finomra vágott petrezselyemmel vagy korianderrel.
Jó étvágyat!
Cecil

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése